Oma Riek

Schrijver: Jamie Santpoort

Oma is gek op alles wat glimt. Als je naar haar lievelingskleur zou vragen zou ze volmondig antwoorden; GOUD. Oma is ongeduldig. Als jij bij de bakker al 20 minuten staat te wachten, komt dat waarschijnlijk door mijn oma die al twee keer heeft voorgedrongen. Oma is gek op soaps; As the world turns, GTST en The Bold and the beautiful. Mocht je geÏnteresseerd zijn in affaires, intriges en had ik al gezegd affaires? Dan raad ik je aan om een middag met mijn oma door te brengen. Zij brengt je met alle liefde op de hoogte van de laatste sappige roddels. Oma is gek op kaas, oude kaas wel te verstaan. Het liefst een Old Amsterdam, vers van de markt. Waag het niet om haar oude kaas van de Jumbo voor te schotelen. Oma is gek op winkelen. Ze heeft wel honderd zwarte jurken. Die koopt ze het liefst voor een prikkie bij de V&D.

 

Maar mijn oma is een beetje vergeetachtig. Soms een klein beetje, maar heel vaak een beetje veel. Oma haalt geen brood meer bij de bakker, want dan kan ze zich de weg naar huis niet meer herinneren. Oma kan je niet meer bijpraten over Ludo en Janine in GTST, want ze kan zich niet meer herinneren wat er is gebeurd. Oma hield van oude kaas, nu niet meer zegt ze. Oma had wel honderd zwarte jurken. Nu heeft ze er wel 200, want oma vergeet elke week dat ze vorige week nog een zwarte jurk had gekocht.

 

Maar ik hou nog steeds van oma hoor (ook al vergeet ze af en toe mijn naam). Samen winkelen vind ik heerlijk net als vroeger, maar soms vergeet oma om af te rekenen bij de kassa (daar moet ik stiekem wel om lachen).

We spelen vaak mens erger je niet. Mijn oma wint altijd en omdat ze vergeet dat we het al 10 keer hebben gespeeld, spelen we het gewoon voor een elfde keer. Ik erger me er niet aan.

 

Oma is lief

Ik ben gek op oma

Oma heeft oranje haar

En loopt een beetje krom

 

Oma heeft wel honderd kreukeltjes in haar gezicht

En een grote moedervlek

Dunne wenkbrauwen

Oma had chique schoenen

En een blauwe ring

 

Ik maak er geen grapje van

Ik hou van oma

Maar ze had wel haren uit haar kin

 

Ze is er nog wel hoor mijn Oma riek. Soms moet ik gewoon even goed zoeken waar ze zich heeft verstopt.